Samstag, März 22, 2014

کارزاری برای ثبت نوروز در آلمان

در آلمان هم می‌شود سمنو و سنجد و سماق تهیه کرد؛ ماهی قرمز و شیرینی ایرانی حتی.آنچه در اینجا نیست، تعطیلی ۲۹ اسفند و اول فروردین است. پس اگر هفت‌سینی هم چیده شود کسی نیست که دور آن بنشیند چون کار و مدرسه نوروز نمی‌شناسد.

برمبنای آمارهای موجود حدود ۷۰ هزار ایرانی در آلمان زندگی می‌کنند. این افراد کسانی هستند که یا پاسپورت ایرانی دارند یا پاسپورت پناهندگی که در آن کشور خود را ایران معرفی کرده‌اند. گفته می‌شود تاکنون ۸۰ تا ۹۰ هزار ایرانی تابعیت آلمان را پذیرفته‌اند. از جمع این آمارها می‌توان تخمین زد که هم اکنون حدود ۱۵۰ تا ۱۶۰ هزار ایرانی در آلمان زندگی‌می‌کنند.
هیچ راهی برای این‌که بتوان فهمید چه تعداد از این ایرانیان همچنان نوروز را جشن می‌گیرند، سفره هفت‌سین پهن می‌کنند و روز اول فروردین را در خانه و کنار خانواده می‌مانند، وجود ندارد. تنها هرکس می‌تواند با نگاهی به جامعه ایرانیان اطراف خود تخمین بزند که نوروز برای آن‌ها چقدر مهم است.
"جامعه ایرانیان در آلمان" از سال گذشته کارزاری را به منظور جمع‌آوری امضا برای ثبت رسمی نوروز در آلمان به راه انداخته است. این کارزار رسمی شدن تعطیلی روز اول فروردین برای همه دانش‌آموزان ایرانی مقیم آلمان را هدف قرار داده است. فعالان در این کارزار بر آنند تا در قدم بعدی، نامه‌ای خطاب به صدراعظم و رئیس جمهور آلمان نوشته و دو خواسته‌ را با آنان مطرح کنند؛ ابتدا به‌رسمیت شناختن نوروز و اعلام تعطیلی رسمی مدارس در روز اول فروردین برای کليه‌ی دانش‌آموزانِ متعلق به حوزه‌ی فرهنگی نوروز و دیگر تبريک رسمی نوروز به کليه شهروندان متعلق به حوزه فرهنگی نوروز در آلمان از سوی مقامات اين کشور، همان‌گونه که در ايالات متحده و برخی کشورهای اروپايی مرسوم است.
اهمیت کیفی ایرانیان در آلمان
صادق صادقی‌پور عضو هیأت مدیره جامعه ایرانیان در آلمان، ایده اولیه شکل‌گیری این کارزار را اهمیت جامعه مهاجران در آلمان می‌داند. او به دویچه‌وله می‌گوید: «ایده اولیه این کارزار به خاطر تغییرات جمعیتی آلمان و مهم‌ترشدن نقش مهاجران در آلمان بود که ایرانیان هم یکی از این اقلیت‌ها هستند و علی‌رغم اینکه تعدادشان نسبت به اقلیت‌های دیگر زیاد نیست، ولی نقش کیفی مهمی در جامعه آلمان دارند. به نظر ما در این آلمان جدید که می‌خواهد به مهاجران نقش بیشتری بدهد و شروع به این کار کرده، ایرانیان هم حق دارند سنت‌های ایرانی را در این جامعه بشناسانند و دولت آلمان و جامعه آلمان هم این سنت‌ها را به‌عنوان بخشی از سنت‌های خودش بپذیرد».
آقای صادقی‌پور تاکید می‌کند که نوروز فقط متعلق به ایرانیان نیست و از همین رو خطاب این کارزار تمام کسانی هستند که نوروز را جشن می‌گیرند از جمله کردهای ترکیه، سوریه، عراق، تاجیک‌ها و افغان‌ها. او می‌گوید اگر نوروز در آلمان به رسمیت شناخته شود، برای دانش‌آموزان تمامی این ملیت‌ها این امکان ایجاد می‌شود که روز اول فروردین را در خانه بمانند وهمراه خانواده‌هایشان جشن بگیرند.
اهمیت این موضوع از دید آقای صادقی‌پور این است که: «نسل دومی‌ها متوجه می‌شوند سنن و فرهنگ‌شان مورد پذیرش اکثریت جامعه هست و اکثریت جامعه این سنت را می‌پذیرد و جرأت می‌کنند این سنت‌ها را در عرصه عمومی مطرح کنند».
عضو هیآت مدیره جامعه ایرانیان در آلمان، همچنین تاکید می‌کند که هدف دیگر کارزار نوروز، این است که جامعه آلمان متوجه اقلیتی به نام ایرانی، کرد، افغان یا تاجیک بشود و ببیند که این اقلیت جشن‌هایش را در جامعه آلمان علنی برگزار می‌کند و طبیعتاً برای عرصه عمومی در خود آلمان، آلمانی‌ها و کل افرادی که در آلمان زندگی می‌کنند، متوجه شوند که یک اقلیتی به‌نام ایرانی و یا تاجیکی و افغانی با این سنت وجود دارد و این را مطرح می‌کند در جامعه و جشن می‌گیرد.
به گفته آقای صادقی این کارزار تاکنون توانسته حدود هزار امضا جمع کند و زمانی که امضاها به حد قابل قبولی از نظر تعداد برسد، مرحله بعدی کمپین که رایزنی با نمایندگان ایرانی تبار پارلمان آلمان و نیز اعضای ایرانی احزاب آلمان است، آغاز خواهد شد.
اگر این کارزار به ثمر برسد و نوروز به عنوان تعطیل رسمی ایرانیان در آلمان ثبت شود، آن وقت دیگر ایرانیان آلمان هم می‌توانند با خیال آسوده دور هفت‌سین بنشینند و تیک‌تاک ساعت را در انتظار تحویل سال، بشمرند؛ بدون دغدغه کار و مدرسه. 
کارزار به رسمیت شناختن نوروز در آلمان را در سایت جامعه ایرانیان در آلمان به آدرس زیر می‌توانید ببینید:
     http://iranischegemeinde.de/index.php/fa/unterschriftenaktion-f


صفحه این وبلاگ در فیسبوک: 

Keine Kommentare: